رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: دفاع از عنوان بهره بردار نمونه ملی بخش کشاورزی رسالتی است که بر عهده منتخبین این بخش است و از این پس در حوزه تامین امنیت غذایی از آنان انتظاراتی می رود.

 

به گزارش خبرگزاری روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی در استان فارس، حسین پژمان در روز یک شنبه نوزدهم بهمن ماه در آیین سی و پنجمین دوره انتخاب و معرفی نمونه های بخش کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه  اولین مأموریت سازمان جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است، تصریح کرد: بنابراین اولین انتظار ما از نمونه های بخش کشاورزی تولید محصولاتی است که مصرف کنندگان با اطمینان خاطر آن را استفاده کنند.

به گفته وی؛ امنیت غذایی به معنی این است که غذای کافی، با کیفیت، سالم، ارزان قیمت و قابل دسترس برای آحاد جمعیت تولید کنیم از این رو ما از فاز کمیت به سمت فاز کیفیت برای تولید محصولات سالم گواهی شده و استاندارد گام برمی داریم.

این مقام مسئول ابراز کرد: استان فارس به عنوان استانی پیشرو در زمینه تولید محصولات گواهی شده و استاندارد در سطح کشور است و این استان بیشترین دستورالعمل ها و فعالیت ها را در حوزه محصولات گواهی شده شروع کرده و انتظار داریم در این زمینه بهره برداران نمونه همکاری های بیشتری داشته باشند.

پژمان با اشاره به اینکه در حوزه زراعت ما زیر بنای زراعی استان را تغییر می‌دهیم و با تغییر آرایش کشت از سیستم صاف و مسطح به سمت آرایش کشت روی پشته در مناطق فاقد شوری و کشت کف کار در مناطق مناطق شوری می رویم، افزود: انجام همین یک کار در حوزه زراعت استان و در هشت محصول اساسی گندم، جو، ذرت، پنبه، حبوبات و برنج می تواند حداقل 30 درصد افزایش عملکرد به دنبال داشته باشد.

به گفته او؛ تغییر آرایش کشت مذکور دو سال است که در استان فارس آغاز شده که علاوه بر افزایش عملکرد محصول در مزارع، کاهش هزینه ها و ضایعات را منجر و در نهایت باعث افزایش بهره وری در مزرعه می شود از این رو مشارکت بهره برداران نمونه در سطح ملی و استانی در توسعه کشاورزی حفاظتی به عنوان یکی دیگر از انتظارات از آنان مد نظر است.

توسعه کاشت دانه های روغنی با کمک نمونه ها

وی با بیان اینکه کاهش وابستگی به نهاده ها و محصولات کشاورزی وارداتی مبحث بسیار مهمی است، ابراز کرد: بیشترین وابستگی در حوزه واردات روغن است که ۸۴ درصد آن از خارج از کشور  وارد می شود؛ انتظار ما این است که بهره ‌برداران نمونه بخش کشاورزی در حوزه توسعه کاشت دانه‌های روغنی متنوع و مختلف همکاری و وارد عمل شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به گیاه کلزا و محصولات جدیدی مانند کاملینا و بادام زمینی اظهار کرد: امیدواریم با کاشت این دانه های روغنی متنوع  به سطحی از خود اتکایی که حداقل ۷۰ درصد است  نائل شویم.

او بیان کرد: در مبحث چغندرقند این ظرفیت و پتانسیل را داریم که به خودکفایی برسیم و پیش‌بینی شده است که ما می‌توانیم دو و هفت دهم میلیون تن نیاز کشور را تامین کنیم و یکی از استان‌های که چشم امید در توسعه چغندرقند به آن است استان فارس هست؛ با کشت خارج از فصل این محصول می توانیم حداقل ۵۰ درصد در مصرف آب با توجه به اینکه این عامل محدود کننده کشاورزی در کشور است  است صرفه جویی و  آن را توسعه دهیم.

پژمان به کشت علوفه های کم آب بر نیز گریزی زد و گفت: در این زمینه آن چیزی که پاشنه آشیل ما است کمبود نهاده های دامی هست از این رو باید به سمت تولید علوفه های کم آب بر مثل تریتیکاله، ارزن و سورگوم که در استان فارس امکان توسعه دارد حرکت کنیم.

وی در خصوص کشت ذرت و محدودیت های منابع آبی نیز اظهار کرد: استان فارس یکی از تولید کننده‌های اصلی ذرت است که بخش عمده ای از کشاورزان ما به سمت کشت ذرت علوفه ای سوق یافته اند، این در صورتی است که نیاز ما ذرت دانه‌ای است.

این مقام مسئول افزود: ما باید با تلاش برای اقتصادی کردن کشت ذرت و تغییر آرایش کشت و معرفی ارقام کم آب بر بتوانیم به سمتی برویم که کاشت ذرت دانه ای را در استان توسعه دهیم .

به اعتقاد پژمان با کشاورزی سنتی و معیشتی نمی‌توانیم جمعیت در حال توسعه و افزایش کشور را تامین کنیم از این رو باید به سمت کشاورزی صنعتی حرکت کرد و برای صنعتی کردن راهی جز وارد کردن تکنولوژی و دانش جدید به درون مزارع و باغ ها وجود ندارد.

مدیریت آب مزارع با هوشمند سازی کشاورزی

به گفته وی؛ با هوشمند سازی کشاورزی می توان میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی را در محصولات مختلف مدیریت کرد و میزان مصرف نهاده هایی مانند کود و سم را پایش کنیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به طراحی دو سامانه هوشمند مزرعه برای توزیع نهاده های کشاورزی و سپند به منظور تخصیص نهاده های دامی اشاره و اظهار کرد: با این ابزار ها فرایند تخصیص نهاده تا رسیدن آن به بهره بردار روشن و شفاف است و امکان دخالت افراد در زنجیره های مختلف به حداقل می رسد.

پژمان به توسعه زنجیره های ارزش نیز پرداخت و تصریح کرد: تا کنون نزدیک به 11 زنجیره ارزش در استان فارس نهایی شده است که موافقت اصولی صادر و در حال تکمیل شدن زنجیره های آن هستیم . 

او تاکید کرد: این زنجیره ها مربوط به محصولات خرما، سیب، شیر و انجیر هستند و در گیاهان دارویی مثل آویشن زنجیره های آن شکل گرفته است و انتظار داریم که بهره برداران نمونه در تشکل‌ها ورود و بحث زنجیره ها را دنبال کنند.

وی اضافه کرد: با تشکیل زنجیره، ارزش افزوده حاصل و حاشیه سود بهره برداران افزایش می یابد که از اولویت های بخش کشاورزی است.

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بهره برداران ملی و استانی را مروجان ارشد و افتخاری خواند و گفت: انتظار داریم که در اجرای سیاست ها و برنامه های سازمان متبوع به ما یاری بدهند.