محمد مهدی قاسمی افزود: ورود کودها با برندهای مختلف و متنوع از یک طرف و عدم تطابق محتوا و برچسب کود از طرف دیگر منجر به اقدام بسیار برزگ دولت تدبیر و امید در ساماندهی کود و ابلاغ آیین نامه ثبت و کنترل کیفی مواد کودی توسط وزیر جهاد کشاورزی، در سال 1393 برای نخستین بار در کشور گردید.

او خاطر نشان کرد: این  اقدام، گام بزرگی در جهت حمایت از تولید کنندگان داخلی کود، کشاورزان بود که نقش پررنگی در جهت تامین امنیت غذایی کشور دارد.

وی گفت: پس از آن مقررات سختگیرانه در پایش کودها در اخذ مجوز و تطبیق محتوا و برچسب اعمال شد، که متولی این امر موسسه تحقیقات خاک و آب کشور است و افزود: در این همایش که با حضور مشاور معاون وزیر در امر ساماندهی کود و بهبود تغذیه، رییس موسسه تحقیقات خاک وآب کشور، جمعی از محققین و مسئولین کشوری و استانی و نیز جمعی از تولید کنندگان برگزار گردید، مسائل و مشکلاتی این حوزه بررسی و راهکارها ارائه شد.

این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود گفت: استان فارس دارای آزمایشگاه آب و خاک خصوصی با تجهیزات مدرن وکم نظیر در سطح کشور است که این آزمایشگاه از چندین ماه قبل اقدام به اخذ مجوز جهت تبدیل به آزمایشگاه معتمد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور نموده و ظرف یک تا دو ماه آینده مجوز را اخذ خواهد نمود، همچنین در بخش دولتی نیز آزمایشگاهی با آخرین تجهیزات روز فعال می باشد.

در این همایش مشاور معاون وزیر در ساماندهی کود و بهبود تغذیه گیاهی گفت: نیاز کوددهی سالانه کشور به میزان 4 میلیون و 200 هزار تن از سه کود اصلی است که در بهترین حالت کود مصرفی سالانه کمتر از 2میلیون تن، یعنی حدود 50 درصد نیاز واقعی گیاهان می باشد.

شمس الله ملازاده گفت: نتایج آسیب شناسی کاهش مصرف کود در سال 92 نتیجه نشان داد که عرضه کودهای تقلبی و عدم تاثیر آن در عملکرد و کیفیت محصولاتی تولیدی باعث عدم تمایل کشاورزان در مصرف کودها گردیده است.

وی از اقدامات صورت گرفته در راستای ساماندهی وضعیت کود کشور به تشکیل ستاد کود کشور به ریاست وزیر جهاد کشاورزی، تشکیل جلسات شورای راهبردی کود با حضور بخش خصوصی در وزراتخانه و تشکیل کمیته پایش کود استان ها در راستای مصالح ومنافع ملی، کشاورزان، توزیع کنندگان وتولید کنندگان اشاره نمود و افزود: از 92 تا کنون بر اساس پایش میدانی و با کمک نهادهای نظارتی بیش از 50 درصد تخلفات کودی در کشور کم شده است.

از دیگر اقدامات صورت گرفته به تشکیل کمیته صادرات کود کشور با دبیرخانه ای شرکت خدمات حمایتی و عضویت موسسه تحقیقات خاک و آب کشور و نمایندگان وزرات متبوع در جهت تسهیل  روند صادرات کود برای تولید کنندگان و عرضه کنندگان تشکیل کمیته سبد کودی خدمات حمایتی به ریاست مدیر عامل شرکت خدمات حمایتی نماینده وزراتخانه و نماینده موسسه با هدف تنوع کودی شرکت خدمات حمایتی اشاره نمود. 

در ادامه همایش رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با اشاره به مصوبه ستاد قاچاق کالا، گفت : هر کودی که ثبت نشده در حکم کالای قاچاق است.

کامبیز بازرگان در زمینه روند و مراحل ثبت کود گفت:  متقاضی ثبت هر نوع ماده کودی شامل زیستی، آلی یا شیمیایی باید برای دریافت کد ثبتی موسسه تحقیقات خاک و آب سه مرحله را سپری کند؛ اولین و مهم ترین اقدام در فرآیند ثبت، مشخص شدن هویت فرد یا شرکت تولید کننده آن ماده کودی است، سپس ماهیت ماده ای که تحت عنوان کود به دست مصرف کننده می رسد با ارسال به آزمایشگاه مشخص می شود. در مرحله بعدی، تطابق اظهارات درج شده روی برچسب با نتایج آزمایشات کودی سنجیده می شود و پس از طرح در کارگروه فنی دفتر ثبت مواد کودی و کنترل کیفی موسسه تحقیقات خاک وآب و داوری آن، اصالت اثر تائید یا رد می شود.