خرما میوه ای با ارزش غذائی بالاست که به علت دارابودن مواد قندی قابل توجه علاوه بر مصرف غذائی ، در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد.
مصارف عمده میوه خرما در صنعت شامل : تولید شیره خرما ، شهد خرما ( عسل خرما ) قند مایع ، سرکه خرما ، الکل ، عصاره نوشابه و خوراک دام می باشد. از هسته آن نیز روغن کربن اکتیو ، لوریل الکل و از ضایعات آن در ترکیب خوراک دام و طیور استفاده می شود.
همچنین از برگ خرما درساخت انواع ظروف بافتنی و حصیرو ازتنه و چوب آن در کارخانه های نئوپان سازی و کاغذ سازی و پوشش های مختلف استفاده می شود.
قسمت عمده مواد تشکیل دهنده خرما قند است 450 گرم خرما برابر 1275 کالری انرژی ایجاد می کند.
مواد مقدار گرم توضیحات
آب 26-20
مواد معدنی 39/2 شامل :فسفر،آهن،سدیم ، کلسیم
پروتئین 20/1
چربی 22/1
ویتامین ها 37/2 میلی گرم شامل: b1، b2، c
قند 43/70 گلوکز-فروکتوز-ساکارز
فیبر 40/2-64/1
با توجه به اینکه خرما از مهمترین میوه های گرمسیری است و سرشار از فسفر و کلسیم و بسیار مقوی و موجب تحریک اشتها است و برای دفع سنگ مثانه و امراض سینه مفید می باشد علاوه بر آن دارای مقداری زیادی ویتامین A ، b2 ، و آهن است که برای رشد سلولهای عصبی و درمان کم خونی بسیار مفید می باشد. خرما همچنین دارای مقدار کافی منیزیوم و قند طبیعی است که جهت درمان بیماری کلیه و جلوگیری از سرطان و تقویت قوای ذهنی و عضلات بدن از آن می توان استفاده نمود خرما بدلیل کیفیت بالای مواد مغذی زینت بخش سفره های غذا دربسیاری از شهرهای ایران شناخه شده است.
شیره خرما: از فرآورده های مهم خرما شیره آن است که قسمت گوشتی میوه تهیه می گردد. شیره خرما مصرف خوراکی داشته و درتهیه انواع شیرینی ها و آب نبات به کار می رود.
شهد خرما ( عسل خرما ) شهد خرما عبارت است از عصاره خرما و یا شربت خرما که مواد کلوییدی و همچنین قسمت عمده مواد رنگی آن گرفته شده و به صورت مایع غلیظ شبیه عسل درآمده باشد.
شهد خرما تقریبا محتوی کلیه مواد قابل حل خرما می باشد
قند مایع : از انواع خرما تهیه می شود معمولا از خرمای درجه 2و سه که جهت عرضه به بازار مقرون به صرفه نیست واز لحاظ قیمت پایین باشد می توان قند مایع تهیه کرد.
سرکه : برای تهیه سرکه خرماهای خشک و درجه سوم مناسب است از 15 کیلو گرم خرما حدود 80 لیتر سرکه به دست می آید
الکل : یکی از مشتقات مهم خرما الکل اتیلیک است که معمولا از ارقام نامرغوب به دست می آید
عرق تارونه : پوست تازه تارونه ( اسپات) خرما دارای خواص متعددی است یکی از موارد استفاده تارونه خرما تهیه عرق تارونه است که دارای عطر بسیار مطبوعی است که مصرف آن اسهال و دل پیچه را برطرف می کند
شورخرما: میوه های نارس ریزش کرده در زیر درخت خرما که دارای مزه تلخی هستند را می توان درتهیه شور خرما به کار برد.
خمیر خرما: خمیر یا پالپ خرما به عنوان یک محصول باقی مانده از صنایع تولید شیره خرما ، الکل و سرکه به دست می آید . این محصول دارای مقادیر زیادی قند، فیبر خام ، پروتئین است . از این ماده می توان در جیره غذائی گوسفندان پرواری استفاده کرد
نوشابه خرما: از شهد خرما با غنی سازی آنها با اسیده های آلی و مواد طعم دهنده ، دیگر در تهیه نوشابه استفاده می شود.
قوانين و مقررات
اشتراک
گزارش