گزارش حجتی از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در دولت تدبیر و امید (۱)
بر اساس اعلام بانک مرکزی، در ۵ سال اخیر رشد اقتصادی بخش کشاورزی بین ۴ تا ۵ درصد به طور مستمر مثبت بوده و در این مدت، تولیدات کشاورزی با اتکا به بهره وری ۲۵ میلیون تن افزایش داشته است.
برنامه های وزارت جهاد کشاورزی بر اساس قوانین بالادستی، قانون برنامه، سیاست های کلی نظام و در چارچوب اقتصاد مقاومتی تنظیم و اجرا شده است. شناسایی و استفاده از ظرفیت های نهفته در بخش کشاورزی کشور، اساس کار وزارت جهاد کشاورزی بوده و علیرغم همه محدودیت ها با هدف افزایش بهره وری، برای توسعه و پیشرفت کشاورزی اقدام شده است.
در دولت های یازدهم و دوازدهم، در جهت تقویت بنیه اقتصادی و پایداری امنیت کشور از طریق ارتقای امنیت غذایی و افزایش ضریب خوداتکایی در محصولات اساسی، تلاش شده با استفاده از ظرفیت های موجود و با کمک کشاورزان و بهره برداران جامعه روستایی و عشایری کشور دستاوردهای موفقی را در تاریخ کشاورزی ایران داشته باشیم. امیدواریم با ارتباط هرجه بیشتر با مراکز تحقیقات بین المللی و با کمک دولت و مجلس به اهداف مشخص شده برسیم.
وزارت جهاد کشاورزی با درک عمیق ضرورت برنامه ریزی از سفره تا مزرعه، علیرغم آماده نبودن ساختار اداری بخش، خوشبختانه با رفع برخی موانع تولید و توسعه صادرات، براساس اعلام بانک مرکزی رشد بخش کشاورزی طی ۵ سال اخیر به طور مستمر و با میانگین ۴ تا ۵ درصد مثبت بوده است. مسئولیت سنگین عملیاتی کردن قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی را با وجود آن که در دولت قبل به مدت دو سال متوقف مانده بود،با آغاز کار دولت در سال ۹۲ پذیرفتیم و بخش تولید را با بازار گره زدیم و برنامه های متعددی را اجرا کردیم.
تولید محصولات کشاورزی از ۹۷ میلیون تن در سال ۹۲ به ۱۲۲ میلیون تن رسیده که این ۲۵ میلیون تن افزایش تولید، علیرغم کاهش مصرف آب و به خاطر افزایش بهره وری و بکارگیری دانش و تکنولوژی و ابزار روز حاصل شده است. با افزایش تولید، علیرغم افزایش ۵ میلیون نفری جمعیت کشور در این سال ها، واردات محصولات کشاورزی ۴ تا ۵ میلیون تن کاهش یافت. کاهش تراز تجاری غذای کشور از منهای ۸ میلیارد دلار به منهای ۳.۱ میلیارد دلار از دیگر دستاوردهای بخش کشاورزی است و با بهبود تراز تجاری غذای کشور، ۵ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی شده است.
در بخش زیربنایی، اقداماتی که در زمینه احداث شبکه های آبیاری و زهکشی تجهیز و نوسازی اراضی و توسعه سامانه های نوین آبیاری با حمایت های رهبری، رئیس جمهوری و مجلس شورای اسلامی صورت گرفته است. در هیچ دوره ای در ارتباط با امور آب و خاک به این میزان که هزینه و پروژه در ۴ تا ۵ سال گذشته اجرا شده نبوده و این مساله از افتخارات نظام است. امیدواریم با حمایت های مجلس در بودجه ۹۷ از این این کار ادامه یابد و زمینه افزایش بهره وری آب و تولید و بهبود درآمد و معیشت کشاورزان فراهم شود. ۷۰۰ هزار هکتار سیستم های نوین در ۴ تا ۵ سال اخیر در اراضی کشور اجرا شده است که امسال با اجرای ۲۸۵ هزار هکتار سامانه های نوین آبیاری رکورددار هستیم.
گزارش حجتی از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در دولت تدبیر و امید (۲)
اجرای طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام به عنوان یکی از طرح های شاخص آب و خاک کشور است. ۳۰۰ هزار هکتار از این طرح که در فاز یک تخصیص آب داده شده تا پایان امسال به اتمام می رسد. اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری سال آینده آغاز خواهد شد. در استان های غرب و شمال غرب کشور نیز ۲۴۰ هزار هکتار طرح در حال اجراست،اضافه کرد:۱۱۰ هزار هکتار از این طرح به بهره برداری رسیده است.
طرح ۴۶ هزار هکتار آبیاری با لوله دشت سیستان تا پاییز سال ۹۷ پایان می یابد. ۳۰ هزار هکتار عملیات زهکشی در اراضی شالیزاری گیلان و مازندران اجرا شده که اجرای این طرح در افزایش بهره وری تولید، دو کشته کردن تولید و افزایش درآمد کشاورزان موثر است. ۱۴۰۰ کیلومتر احیای قنوات داشته ایم که متاسفانه منابع لازم در اختیارمان نیست. ولی امیدواریم در ارتباط با قنوات که سالمترین شیوه برداشت آب می باشد سال آینده وضعیت بهتری داشته باشیم.
در ۵ سال اخیر، سرمایه گذاری ۵۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه ناوگان ماشین آلات بخش کشاورزی انجام شده و طی این مدت، ۸۰ هزار هکتار دستگاه تراکتور،۲۲۰۰ دستگاه کمباین و ۲۰۰ هزار دستگاه انواع ادوات کشاورزی به بخش کشاورزی وارد شده است. برداشت مکانیزه برنج از ۲۷ درصد به ۸۰ درصد سطوح رسیده و کشت نشا از ۱۲ درصد به ۴۵ درصد افزایش یافته است.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که در محصولات راهبردی و اساسی نظیر گندم، شکر،برنج و دانه های روغنی اقدامات خوبی انجام شده است،یادآور شد: اگر در سال ۹۲ بیش از ۲.۵ میلیارد دلار گندم وارد می شد و با افزایش تولید امروز گندمی وارد نمی کنیم به معنی این نیست که آب بیشتری مصرف کردیم بلکه به معنی حمایت هایی است که انجام شده و با وجود کاهش سطح زیرکشت این سطح در خدمت تولید دانه های روغنی به ویژه کلزا قرار گرفته است.
تامین نهاده های بذر و کود، مبارزه به موقع با آفات گیاهی و سیتم های آبیاری، در افزایش تولید گندم کشور موثر است و امروز شاهدیم که نیاز کشور را تامین کردیم و امیدواریم که سال آینده نیز نیازی به واردات نداشته باشیم. در دو سال اخیر، ۲۰ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شده و امروز بیش از ۷ میلیون تن ذخیره گندم داریم که مقایسه کنید با سال ۹۲ که ۱۰ تا ۱۵ روز ذخیره گندم بیشتر نداشتیم.
تولید شکر از ۱.۱ میلیون تن در سال ۹۲ به یک میلیون و ۹۳۰ هزار تن (بیش از ۷۰ درصد در سال جاری) افزایش یافته است. در حالی که سطح زیرکشت چغندرقند از ۱۷۰ هزار هکتار به ۱۲۰ هزار هکتار کاهش یافته است. افزایش تولید چغندرقند به خاطر افزایش عملکرد در واحد سطح و با توسعه کشت های پاییزه حاصل شده است. تولید چغندرقند از ۳.۲ میلیون تن در سال ۹۲ به ۸.۱ میلیون تن در سال جاری افزایش یافته که در تاریخ کشور بی سابقه است.
گزارش حجتی از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در دولت تدبیر و امید (۳)
در سال ۹۲ ضریب خوداتکایی در روغن ۶ درصد بود. امیدواریم با کاهش ۵۰۰ هزار هکتاری سطح زیرکشت گندم و اختصاص اراضی آن به کشت دانه های روغنی به ویژه کلزا در تناوب با گندم، ضریب خوداتکایی روغن سالانه ۲ تا ۳ درصد افزایش یابد. تولید کلزا در کشور با رشد سه برابری به ۱۸۷ هزار تن در سال ۹۶ افزایش یافته است. پیش بینی می شود تولید کلزا در سال زراعی آینده که برداشت آن از بهار امسال آغاز می شود به ۳۵۰ هزار تن برسد.
ذرت دانه ای به عنوان یک خوراک متراکم دام و طیور محصولی تابستانه و آب بر است تصمیم گرفتیم به جای تولید داخلی از طریق کشت فرامرزی تولید و تامین نمائیم. ایران هشتمین تولیدکننده طیور درجهان و بزرگترین تولیدکننده در خاورمیانه است. سالانه ۲.۴ میلیون تن گوشت سفید و ۱.۵ میلیون تن شیر در کشور تولید می شود. در نگاه مزرعه تا سفره امیدواریم امسال ۸۰۰ میلیون دلار صادرات محصولات لبنی داشته باشیم.
با همکاری گمرک، در قبال صادرات سیب درختی، کشمش، پرتقال و کیوی واردات موز به جای تعرفه ۲۰ درصدی با تعرفه ۵ درصدی صورت می گیرد و در واقع ۱۵ درصد تعرفه ترجیحی اختصاص داده شده است. تولیدکنندگان بذر در کشور از کشاورزان پیشرو و نخبه هستند و بذر آنها مورد تایید مراکز تحقیقاتی قرار می گیرد تا بتوانیم در اختیار کشاورزان قرار دهیم. بخشی از افزایش تولیدات کشاورزی مرهون تولید بذر مرغوب و گواهی شده است. تاکنون ۸۰ درصد خسارات بیمه گذاران صندوق بیمه کشاورزی پرداخت شده است.
با حمایت مجلس و دولت سرمایه بانک کشاورزی از ۱۸۰۰ میلیارد تومان به ۲۱۰۰ میلیارد تومان رسیده است. به هیچ عنوان طرفدار تخلف و فساد و سواستفاده نیستیم. سازمان های نظارتی برای رسیدگی به این موارد تاسییس شده اند و ما نیز از هیچ متخلفی حمایت نمی کنیم. تاکنون بیش از ۳۲ هزار پرونده بررسی شده و بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی که سند آن به نام منابع طبیعی بود به نام مردم سند خورده است. بخشی از این تغییر کاربری ها در طرح های هادی اتفاق می افتد و بر اساس آئین نامه دولت مقرر شده، اراضی نامرغوب در مناطقی که آسیب به کشاورزی نمی رساند در چارچوب مقررات شورای عالی شهرسازی برای شهرک های گردشگری و ویلاسازی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد.
رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، فردی متخصص (شمیست)، جوان و با سابقه واکسن سازی در موسسه یاد شده است. رئیس سازمان دامپزشکی نیز سابقه فعالیت در استان های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی را داشته، ایثارگر است و از طریق استعلام از ادارات دامپزشکی و با بررسی سوابق و مصاحبه اینجانب انتخاب شده است.
در این دوره قراردادهای بزرگی با مراکز و موسسات جهانی نظیر فائو، سیمیت و ایکاردا بسته ایم و بخشی از موفقیت ها به خاطر استفاده از تجربیات این موسسات حاصل شده است. تولید امسال پنبه نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد افزایش یافته است. در تولید انواع میوه دارای مزیت هستیم و تنها ۴ میوه که فرهنگ مصرف آنها در کشور متداول شده شامل موز، انبه، نارگیل و آناناس،اجازه واردات هیچ محصول دیگری نداده ایم و اگر میوه وارداتی دیگری به غیر از محصولات یاد شده در بازار وجود دارد، قاچاق هستند و از طریق مراجع ذیربط پیگیری می کنیم تا وارد نشود.
با نظام دار کردن تولید و توزیع کود و سم در کشور از توزیع بیش از ۸۰۰ نوع کود تولیدی داخلی و وارداتی جلوگیری شد و همه کودهای توزیعی دارای شماره ثبت هستند. بر اساس توصیه های فنی، کمتر از میزان مورد نیاز کود مصرف می شود اما گاهی به خاطر کم اطلاعی بهره برداران و یا سودجویی فرصت طلبان در جاهایی بدمصرفی هست که داریم مقابله می کنیم. نظام پهنه بندی طراحی شده و با جذب ۱۰ هزار مهندس ناظر در مراکز خدمات همه کشور پهنه بندی شده و هر نقطه ای از کشور کارشناس مروج دارد که مسایل بهره برداران را پیگیری می کند.
قوانين و مقررات
اشتراک
گزارش