نظر به فرمايشات مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهور در مورد اهميت و جايگاه خاك و نياز به توجه جدي به مديريت و حفاظت آن، به استحضار مي رساند منابع خاك استان بعنوان ثروت عظيم ملي و بستر اصلي كشاورزي و محيط زيست، در قرن گذشته در سطح جهاني و ملي به نحو نامناسبي مورد بي مهري قرار گرفته و اين عدم توجه، مشكلات عديده اي در بهره وري بخش كشاورزي و حفاظت محيط زيست بدنبال داشته است. خوشبختانه در دو دهه اخير توجه انديشمندان جهاني به موضوع مهم منابع خاك معطوف گرديده است كه در همين راستا روز 5 دسامبر هر سال بعنوان روز جهاني خاك از طرف سازمان ملل متحد و سازمان غذا و خواربار جهاني نام گذاري گرديده است. به همين مناسبت سازمان جهاد كشاورزي استان فارس با هدف گسترش توجه آحاد جامعه به موضوع خاك و بهره برداري صحيح و بهينه از آن و با همكاري مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي، اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري فارس و انجمن علوم خاك دانشكده كشاورزي دانشگاه شیراز، در روز سه شنبه مورخ 14/09/96 مطابق با روز 5 دسامبر 2017 گردهمایی علمی بزرگداشت روز جهانی خاک در محل سالن اجتماعات اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري فارس برگزار نمود.

دکترقاسمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در مراسم روز جهانی خاک، گفت: اگرچه موضوع آب در کشاورزی اهمیت زیادی دارد، اما نباید از موضوع خاک و حفاظت از آن غفلت کرد، چرا که خاک نگهدارنده آب است و غفلت از آن جبران ناپذیرتر از موضوع آب خواهد بود.

قاسمی همچنین بیان کرد: در قالب طرح جامع حفاظت خاک، بهسازی، زهکشی و اصلاح خاک، اجرای کشاورزی حفاظتی با روش‌های کم خاک ورزی و بی خاک ورزی از جمله راهکار‌های حفاظت خاک است که در برخی اراضی استان فارس اجرا می‌شود.

مهندس مهرزاد بوستانی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس نیز اظهار داشت: لایه سطحی خاک که عمق زیادی ندارد ، ارزشمندترین بخش خاک است که نه تنها محل تولید مایحتاج و تولیدات غذایی انسان هاست، بلکه آسیب پذیرترین بخش خاک در رویارویی با عوامل فرسایشی است.وی گفت: فرسایش خاک در دنیا سالانه 2/3 تن در هکتار است و این در حالی است که در ایران و از جمله فارس بالای ۲ برابر و معادل 4/6 در هکتار است.

بوستانی ادامه داد: آبخیز داری یکی از راهکار‌های مؤثر در حفظ خاک و آب است که استان فارس با تجربه ۳۰ ساله، استان پیشرو کشور در اجرای این طرح در ۲ میلیون هکتار عرصه طبیعی است.

دکتر ابطحیان استاد بخش علوم خاک دانشگاه شیراز در دیگر بخش مراسم عنوان نمودند ، شناسایی ظرفیت خاک و کاربری مناسب آن از مهمترین راهکار‌های حفاظت خاک می باشد و همچنین تصریح کرد: برای تشکیل یک سانتی متر خاک در مناطق خشک، ۵۰۰ سال و در مناطق گرم و مرطوب ۵۰ تا ۶۰ سال زمان لازم است.وی اضافه کرد: بشر با استفاده نامناسب و کاربری‌های نادرست خاک در مدت کوتاهی می‌تواند آن را دچار فرسایش کند به طوری که دیگر قابل برگشت هم نباشد.