به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، محمد مهدی قاسمی رییس این سازمان با بیان این مطلب در اولین جلسه ستاد صنایع کشاورزی گفت: یکی از بهترین روش های توسعه اشتغال و افزایش درآمدهای غیر کشاورزی در مناطق روستایی،
ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و صنایع روستایی است و از سوی دیگر ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، مؤثر ترین راهکار برای کاهش حجم ضایعات کشاورزی به شمار می رود.
وی افزود: با توجه به ضایعات بخش کشاورزی توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در دو دهه اخیر به صورت یک راهبرد مشخص در امر توسعه و برنامه ریزی روستایی در دستور کار بخش کشاورزی قرار گرفته است.
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود به آمار واحدهای صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس اشاره نمود و خاطر نشان کرد: 590 طرح با ظرفیت اسمی 2.9 میلیون تن و سرمایه ثابت 585 میلیارد تومان و اشتغال زایی 7709 نفر بوده است و آمار واحدهای صنایع تبدیلی سازمان صنعت، معدن و تجارت شامل 568 خط تولید به ظرفیت 4.5 میلیون تن و همچنین در محصولات آردی و بسته بندی قند و شکر در مجموع تعداد 420 واحد با ظرفیت 7.5 تن اختصاص دارد.
قاسمی در ادامه سخنان خود به جایگاه صنایع کشاورزی استان فارس در سطح ملی اشاره نمود و اظهار داشت: در زمینه های تعداد واحدهای به بهره برداری رسیده، ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی و جذب ماده خام رتبه 3 کشور در اختیار دارد.
وی به وضعیت صادرات صنایع تبدیلی تکمیلی بخش کشاورزی اشاره نمود و یادآور شد: در سال 1393میزان صادرات صنایع تبدیلی تکمیلی بخش کشاورزی فارس 14500 تن به ارزش 33.5 میلیون دلار، در سال 1394 میزان 16302 به ارزش 35.3 میلیون دلار و در سال 1395میزان 81328 به ارزش 104.5 میلیون دلار در سال 1395 بوده که افزایش 3 برابری داشته است و به کشورهای هدف عراق، چین، ویتنام، آلمان، هنگ کنگ، فرانسه، امارات، کانادا، سوریه، روسیه، قطر، ترکیه، رومانی، بحرین، بلژیک، سوئد، عمان، مقدونیه، افغانستان، پاکستان، بلغارستان و تاجیکستان صادر شده است.
قاسمی اظهار داشت: توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی و شهری، جلوگیری از مهاجرت بی رویه روستاییان، توسعه اقتصادی، اجتماعی مناطق روستایی، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی و توسعه اقتصادی، توسعه صنایع تبدیلی تکمیلی بخش کشاورزی(حرکت به سمت صنعتی شدن)، تغییر ترکیب محصولات صادراتی و رهایی از صادرات تک محصولی، کاهش واردات محصولات مشابه خارجی و برآورده ساختن تقاضای صادراتی محصولات مذکور در بازارهای جهانی، ایجاد تحرک و انگیزه بیشتر در بخش کشاورزی به واسطه ی دستیابی به محصولاتی که در بازار برای آنها تقاضا وجود دارد، بهبود شرایط تغذیه ایی برای مردم به دلیل فراهم ساختن شرایط جهت مصرف محصولات در خارج از فصل برداشت، توسعه و تنوع بخشیدن به گستره محصولاتی که ایجاد ارزش افزوده می کند را از مزایای ایجاد صنایع تبدیلی تکمیلی دانست.
وی افزود: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی دارای توجیه اقتصادی، فنی و مالی در قطب های عمده تولید محصولات کشاورزی با رویکرد صادرات و مشارکت هرچه بیشتر بهرهبرداران این بخش، درجهت بازگشت ارزش افزوده محصولات کشاورزی به آنها یکی از محورهای مهم توسعه است.
قاسمی در ادامه سخنان خود بیان داشت: بالا بودن قیمت تمام شده با توجه به این که ۷۰ درصد قیمت تمام شده محصولات فرآوری شده را مواد اولیه تشکیل می دهد، ناکافی بودن تسهیلات سرمایه در گردش، فرسودگی ماشین آلات بخش تولید(استفاده از سوخت و انرژی زیاد و درنتیجه کارایی پایین واحد صنعتی)، عدم استفاده از نیروهای متخصص یا با تخصص پایین در واحد صنعتی، تک محصولی بودن واحد تولیدی از مشکلات موجود در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی می باشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به این که بخش کشاورزی استان فارس و تولیدات این بخش از ظرفیت بالایی برخوردار است و این در حالی است که صنایع تبدیلی و تکمیلی متوازن با تولیداتمان نداریم، تاکید کرد: عارضه یابی صنایع مشکل دار(نیمه فعال ، غیر فعال) و اصلاح نظام بهره برداری، اولویت بندی مسایل صنایع تبدیلی تکمیلی استان، تسهیل در سرمایه گذاری و تولید در صنایع کشاورزی، راهکارهای جذب سرمایه گذار در صنایع کشاورزی به ویژه طرحهای اولویت دار، ارتقاء کیفیت محصول، بازاریابی و صادرات، تشکیل خوشه های اقتصادی و توسعه زنجیره تولید، تشکیل بانک اطلاعاتی، تسهیل در امور گمرک و صادرات، توسعه متوازن صنایع کشاورزی، استفاده از نظرات صاحبنظران و محققین در ارتباط با بهبود وضعیت صنایع کشاورزی، ایجاد پل ارتباطی جهت به کارگیری نتایج پژوهش های تحقیقاتی در واحدهای صنایع تبدیلی و آموزش و توانمند سازی واحدهای صنعتی از اهداف تشکیل ستاد صنایع کشاورزی می باشد و ضروری است که خوشه های صنعتی، زنجیره های تولید در ساختار تولیدات کشاورزی با صنایع فرآوری تکمیل گردد.
در ادامه این جلسه همتی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت به تاثیرات برجام بر صادرات و نیاز به تعاملات بین المللی اشاره و تاکید کرد: بایستی به نقطه نظرات بخش خصوصی توجه نمود و نسبت به کاهش سود تسهیلات در بخش صنایع کشاورزی در جهت افزایش سرمایه گذاری در این بخش اقدام نمود تا سرمایه گذاران با اطمینان در این بخش فعالیت نمایند.
وی افزود: برای داشتن سرمایه گذاران و مدیران موفق در زمینه صنایع کشاورزی بایستی نسبت به آموزش و ترویج این افراد اقدام نمود.
در ادامه این جلسه طلعتی مشاور عالی رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: بایستی شرایطی را برای سرمایه گذاران فراهم نمود تا آنان بدون دغدغه بتوانند ماده اولیه خود را تامین نمایند.
وی در ادامه سخنان خود به کمبود صنایع قند در استان فارس با توجه به تولیدات خوب چغندرقند در این استان و کمبود صنایع نساجی علی رغم تولیدات بسیار خوب نیز اشاره نمود.
در ادامه این جلسه دیداری جانشین مدیر عامل انجمن صنفی کارفرمایی صنایع تبدیلی و غذایی استان فارس مسائل و تنگناهایی را که دستگاه های اجرایی و دولتی نیاز است تمهیدات لازم را در این زمینه مدنظر قرار دهند از جمله: صادرات، قاچاق، فراهم نمودن بستر مناسب برای ایجاد صنایع مورد لزوم در استان و ... بیان نمود.
قوانين و مقررات
اشتراک
گزارش