به گزارش روابط عمومی جهادکشاورزی مدیریت شهرستان شیراز ، موسوی رئیس مرکز خدمات جهاد کشاورزی سیاخ دارنگون گفت : با فرا رسیدن فصل تغذیه و مبارزه با آفات باغات در منطقه سیاخ کارگاه آموزشی یک روزه مبارزه با کرم گلوگاه انار با حضور تعداد کثیری از باغداران روستای دارنگون برگزار گردید.
هدف از این کارگاه که در سایت الگویی امید برگزار گردید آشنایی باغداران با کرم گلوگاه و و نحوه کنترل آفت و نقش تغذیه در افزایش عملکرد محصول بود. در ابتدای این کارگاه زندی کارشناس باغبانی مدیریت جهادکشاورزی شیراز درخصوص تغذیه و کوددهی اظهار نمود که قبل از استفاده از هر نوع کود لازم است آزمون خاک از سطوح مختلف صورت گیرد و با تفسیر آن پیشنهاد کودی ارائه گردد. کوددهی در سال در دو مرحله در فصول زمستان و بهار انجام می شود. کوددهی زمستانه در زمانی که درخت هنوز خواب است (قبل از بیدارشدن درخت) صورت می گیرد.
وی افزود: در باغات ضروری است از سوپر فسفات تریپل، سولفات پتاسیم و کود دامی مختلط بصورت چالکود استفاده گردد و تاکید نمودند درخت در زمان گلدهی به کود خاصی نیاز ندارد و کود فصل بهار، زمانی که میوه کوچک و تازه تشکیل شده است، مصرف گردد.
بعد از آن شیبانیان کارشناس حفظ نباتات در رابطه با کرم گلوگاه انار اظهار داشت. کرم گلوگاه قسمتی از باغداری انار است که حذف کامل این آفت ناممکن است و تنها با اعتنا به توصیه ها میتوان میزان خسارات ناشی از این آفت را کاهش داد.کرم گلوگاه انار با نام علمی Spectrobates ceratoniae Zeller مهمترین عامل کاهش کمی و کیفی محصول انار و یکی از موانع مهم در افزایش تولید و صادرات انار میباشد.کرم گلوگاه انار، زمستان را به صورت لاروهای سنین مختلف در داخل انار، انجیر و احتمالاً میزبانهای آلوده دیگر که در زیر درختها ریخته و یا بر روی درخت باقیمانده و یا در انبارها ذخیره شده اند، می گذراند. پروانههای زمستانه معمولاً تخمهای خود را داخل تاج میوه و ندرتاً روی سطح داخلی کاسبرگ میگذارند. دم میوه و شکاف های ناشی از ترکیدگی میوه نیز از جمله ی محل های تخم گذاری این شب پره می باشند. لاروهای سن یک پس از تفریخ، از سطح داخلی کاسبرگ تغذیه و از اواخر سن دوم یا اوایل سن سوم لاروی با ایجاد سوراخ در محوطه داخلی تاج به داخل میوه انار راه یافته و ضمن ورود، عوامل متعددی از قارچها، باکتریها و مخمرها را به درون میوه انار انتقال می دهند. این پاتوژن ها قادرند در باغ و انبار موجبات گندیدگی و فساد سریع یا تدریجی میوه انار را فراهم نموده و آن را از بین ببرند وی افزود تغذیه گیاه امری بسیار مهم است و با تغذیه به موقع و تعیین فواصل مناسب آبیاری می توان از ضعف عمومی درخت و در نتیجه کاهش عملکرد جلوگیری کرد. همچنین در احداث باغهای جدید و جایگزین ، از ارقام مقاوم به کرم گلوگاه و یا ارقامی با حساسیت کمتر استفاده شود. پر کردن تاج میوه و حذف پرچم های گل انار در اوایل بهار به کاهش میزان خسارت کمک زیادی می کند.انارهای آلوده و یا باقیمانده بر روی درخت یا ریخته شده در کف باغ در طول فصل جمع آوری و معدوم گردد.. اگر بدنبال تولید محصول صادراتی هستید بدانید حد مقبول آلودگی در تجارت انار زیر 3% میباشد، از اینرو تمیز کردن تاج انار و حذف پرچمهای آلوده از تخم شپره و شفیرههای کامل نشده کرم گلوگاه از الزامات محصول صادراتی میباشد. توجه داشته باشید حذف پرچمها و پاک بودن تاج انار از مقررات صادرات انار میباشد پس بهتر است این هزینه را در جای خود و در زمان خشک شدن پرچمها در اواخر بهار انجام شود.
