اهمیت کشت کلزا
اهمیت اجرای طرح محوری گندم و استراتژیک بودن این محصول سبب شده است تا طی سال های متوالی اراضی کشاورزی این دیار بدون در نظر گرفتن تناوب و سلامت خاک و زمین به زیر کشت این محصول برود. این شیوه زراعت سبب شد تا عملکرد گندم با رعایت تمامی مسائل بهزارعی برای سالها در حد معینی ثابت و بدون تغییر باشد.
آن سوی دیگر مشکلات وابستگی به روغن و الزام در واردات آن گواه ان است که افزایش سطح زیر کشت و بالا بردن میزان تولید روغن در واحد سطح به منظور نیل به هدف خودکفایی در این زمینه از اولویتهای مهم در بخش کشاورزی است.
تحقیقات علمی همه گواه آن است که عملکرد گندم در تناوب با کلزا تا حد 20 درصد افزایش نشان داده است. پس رعایت نکات فنی در زراعت سبب افزایش عملکرد و افزایش درآمد زارعین خواهد شد و لذا توسعه کشت با دلگرمی و سرعت بیشتری انجام خواهد گرفت.
حال جهت دستیابی به چنین هدف مهمی در شهرستان رستم نیز در سال زراعی حاضر ( 1394) با استقبال بی نظیری همراه بوده است و این در حالی است که سابقه کشت کلزا در این شهرستان به بیش از یک دهه هم نمی سد و در عین حال سالهای گذشته کشت آن با تجربه تلخی نیز همراه بود.(توزیع بذر نامناسب آب و هوایی و اقلیم منطقه).
در این راستا آموزش و کلاسهای ترویجی از سوی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نیز نقش مثبتی در توسعه کشت این دانه روغنی داشته است. اهمیت بحران آب و تأکید بر کاهش سطح زیر کشت محصولات با نیاز آبی بالا و به کار بردن تناوب در جهت حفظ حاصلخیزی خاک و جلوگیری از گسترش آفات و بیماریها و همچنین علف های هرز کلیدی، همه و همه از نکاتی بود که کشاورزان را به سمت تغییر تناوب کشت در شهرستان سوق داد.
در شهرستان رستم در سال زراعی حاضر ( 1394)، 150 هکتار از اراضی به زیر کشت این دانه روغنی رفته و امید است که تا اواسط آذرماه (تاریخ مناسب کاشت) پایان این سطح افزایش چشمگیری داشته باشد. البته این افزایش سطح در حالی است که میزان سطح زیر کشت کلزا در سال گذشته به صفر رسیده بود.
در این میان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان رستم با نظارت بر توزیع بذر در چند رقم مناسب منطقه، نهاده کود و همچنین تأمین ماشین های مناسب کشت ( سه دستگاه) همکاری لازم را با کشاورزان انجام دادند.
از همه مهم تر اجرای طرح پارسل بندی ( پهنه بندی) در شهرستان جهت فعالیت و نظارت هر چه بهتر مهندسین ناظر جدیدالاستخدام جهت کشت گندم و همچنین دانه روغنی کلزا شده است.
اجرای طرح امید (مزارع الگویی کلزا) نیز یکی از فعالیت های قابل تحسین در این راستا می باشدکه در حقیقت یک نمود عینی از مزرعه نمونه است که با رعایت تمام مسائل بهزراعی کشاورزان به صورت ملموس با فرآیند بهینه زراعت آشنا می سازد.
شرح کار :
تاریخ کاشت در منطقه از 12/8 /94 آغاز شد و همچنان نیز ادامه دارد. تهیه بستر با کمک گاوآهن و دیسک و در در سطحی کمتر با دستگاه کمبیات انجام شده و عملیات کشت در زمین هایی با کشت ماقبل برنج، ذرت، ماش و آیش تابستانه همه به صورت کاملاً رضایت بخش انجام گرفته است و همه نشان از سطح سبز خوب در اراضی کشت می باشد.
مدیریت جهاد کشاورزی رستم