اسفندیاری پور با بیان اینکه از نظر امنیت غذایی در وضعیت بسیار مطلوبی قرار داریم، خاطر نشان کرد: پایداری تولید گندم کشور در شرایط اقلیمی حاکم بر جامعه و شرایط سخت و ظالمانه تحریم استکبار، مبین سیاستها، برنامهریزیهای فنی و اقدامات خوب و فنی کشاورزان بوده، که لازم است دولت و مردم از کشاورزان به صورت ویژه تشکر کنند.
مجری طرح گندم کشور با اشاره به اینکه برای سومین سال متوالی در سال 97 نیازی به واردات گندم نداریم، افزود: از دهه سوم شهریور کشت جدید آغاز شده، بیش از 515 هزار تن بذر از 90 لاین و رقم تهیه شد و در مرحله فرآوری، بوجاری و حتی غنی سازی با عنصر روی قرار دارد.
اسفندیاری پور با اشاره به اینکه تولید بذر کشور نیز بر اساس اقتصاد مقاومتی و مطابق با برنامه ای که از پیش تهیه شده، به خوبی پیش میرود و به صورت کامل و صد درصد نیاز بذری گندم کشور از محل داخل تامین می شود، گفت: امسال هم عدد 515 هزار تن جز رکوردهای تولید بذر گندم در کشور است،همچنین از نظر تدراک کود هم شرکت خدمات حمایتی به جد دنبال تامین و تدراک کود است .
او اظهار داشت: گندم در حد نیاز داخلی تولید شده و با رویکرد صادراتی تولید نمیکنیم، چرا که از نظر اقتصادی منابع موجود اعم از آب، خاک و زمین، باید به کشت محصولات مورد نیاز کشور مانند دانه های روغنی از جمله کلزا و یا محصولات دیگر مانند جو، حبوبات و… اختصاص داده شود.
اسفندیاری پور با بیان اینکه استان فارس از نظر تولید گندم جز استان های برتر کشور بوده و علاوه بر تولید نیاز استان مازاد تولید را به سایر استانها صادر میکند، افزود: همه ارقام گندم کشور به دلیل دارا بودن اقلیم چهار فصل فارس، در این استان قابلیت کشت دارد و امروز در کمیته فنی بذر مقرر شد در ادامه کار سنوات قبل ارقام جدید کشت و کار شود و ارقامی که با شرایط کم آبی انطباق بیشتری دارند، جهت انتخاب رقم مناسب در معرض دید کشاورزان قرار بگیرد.
او گفت: ارقام مهرگان و حیدری از ارقامی است که در سال جدید جهت تکثیر در اختیار شرکتهای تولیدکننده بذر استان قرار میگیرد، رقم مهرگان رقمی زودرس و با پروتیین نزدیک به 14درصد، از گندمهای ممتاز دنیاست و رقم حیدری نیز مناسب مناطق سرد است .
واگذاری مشارکتی تولید بذر به شرکتهای خصوصی
مجری طرح گندم کشور گفت: در دنیا اگر توسعهایی در مسیر بذر صورت گرفت با مشارکت بخش خصوصی در جریان ایجاد و معرفی رقم بود، در کشور ما نیز در چهارسال گذشته در دولت تدبیر و امید به شرکتهای بخش خصوصی کمک کردیم و تاکنون ده رقم گندم توسط شرکتهای بخش خصوصی تولید و در اختیار کشاورزان قرار گرفت.
اسفندیاری پور با اشاره به اینکه برای استفاده از قابلیت شرکتهای رتبهبندی شده در تولید سریع و تکثیر بذر از روش واگذاری مشارکتی تولید بذر استفاده میشود، گفت: در این روش ارقام جدیدی که معرفی و نامگذاری میشوند، در اختیار شرکتهای دارای رتبه ممتاز، یک و دو، قرار داده میشود.
او تصریح کرد: در این روش یک رقم جدید، جهت تکثیر به سه تا چهار استان محوری به صورت مشارکتی واگذار می شود، که اثرات بسیار خوبی هم دارد، البته نقایص جزیی در این روش مطرح شده که در حال بررسی و موانع رفع می شود و افزود: به عنوان مثال درسیستم جاری ما برنامهریزی جهت صد تن تولید بذر شده که عملا وقتی به یک شرکت بخش خصوصی با انعطاف بالا واگذار می شود این تولید دو برابر می شود.
سال آتی تفاوت قیمت گندم دوروم با نان نسبت سنوات گذشته بین 2 تا 3 برابر افزایش مییابد.
اسفندیاری پور با اشاره به اینکه امکان تولید گندم دوروم در استانهای مناطق جنوبی یک مزیت برای کشور ما است، افزود: مزیت اکولوژی حاکم بر کشور حکم می کند که سطح برنج به جز در استانهای گلستان، گیلان و مازندران کم و حتی به صفر برسد و کشت گندم دوروم یا ماکارونی ،به عنوان غذای مکمل در کنار برنج، توسعه یابد.
او تاکید کرد: گندم دوروم به عنوان مواد اولیه واحدهای صنعتی باید به میزان کافی تولید شود، بنابراین جهت ترغیب دوروم کاران به کاشت بیشتر، پیشنهاد شده که تفاوت قیمت گندم دوروم با نان نسبت سنوات گذشته بین 2 تا 3 برابر افزایش یابد.
انتخاب مشارکتی ارقام دیم توسط کشاورزان
مجری طرح گندم کشور گفت: موسسه تحقیقات ارقام جدید دیم معرفی کرده، که در جلسه امروز مقرر شد، در مزارع تحقیقاتی” PVS “در اختیار استان قرار گیرد و کشاورزان در مزارع تحقیقاتی با همکاری با بخش تحقیقاتی و اجرا به کشاورزان ارقام مناسب با شرایط اقلیمی انتخاب کنند.
خرید تضمینی ترتیکاله با قیمتی بین گندم و جو
مشاور وزیر و مجری طرح گندم کشور در پایان گفت:تریتیکاله از غلات سازگار با شرایط کمآبی و خشکی بوده، که با توجه به تولید علوفه خوب و نیاز کشور از طرف معاون وزیر در امور زراعت پیشنهاد شد، تریتیکاله با قیمتی بین گندم و جو خرید تضمینی داشته باشد.
در ادامه جلسه محمد مهدی قاسمی رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس در جلسه کمیته فنی بذر این استان گفت: استاندار فارس با اهتمام جدی و هم برنامه محوری مسائل کشاورزی را دنبال میکند، این سازمان نیز با تشکیل کمبته فنی برنامه چند ساله تولید و تامین بذر استان را به قوت اجرا میکند.
قاسمی با بیان اینکه استان فارس از دیر باز در تولید گندم کشور مشارکت داشته و همیشه درحوزه بذرخدمتدهنده به کشور بوده، افزود: شرکتهای بذری استان شرکتهایی بسیار قدرهستند،که در طول سالیان متمادی به لحاظ تولیدی با ریسک پذیری بالایی فعالیت دارند، چرا که به عنوان مثال این شرکتها پایه گذار بذر سیروان بودند، قطعا از بذور جدید هم استقبال می کنند و ما نیز ما به دنبال تنوع بذری هستیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس تصریح کرد: باید واگذاری به شرکتهای بذری گام به گام صورت گیرد و کمیتهای فنی با بررسی امکانات، تجهیزات و سوابق خوب نسبت به واگذاری بذر به آن ها اقدام کند، تا استان فارس مانند گذشته بتواند در چرخه بذری تامین کننده علاوه بر بذر استان، تامین کننده بخش اعظمی از بذر مناطق جنوبی کشور باشد.
این مقام مسئول در پایان با اشاره به تحلیل منابع آبی استان و لزوم ترویج کشت دیم، تاکید کرد: تحقیقات دیم نداریم که این نقصیه با همکاری مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور برطرف میشود.