?دکتر مهدی پورداود، رئیس پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم :
کاهش محصول مرکبات خصوصا امسال به نقطهی اوج خود رسیده و این کاهش با نگاهی به بنگاههای خرید و فروش لیمو به عنوان پیش قراول مرکبات دیده میشود.
به گفتهی باغداران در برخی از نقاط، میزات محصول به نصف و حتی ۲۵ درصد سالهای پیش رسیده است.
دلایل مختلف برای این کاهش ذکر میشود که اصلیترین آنها طبق گفتهی پژوهشگران، نوسانات دما در فصل گلدهی و خصوصا بارشهای بهاری اخیر میباشد که فرآیند گرده افشانی را ضعیف و بعضا مختل کردهاست.
البته در این کاهش تولید محصول، عواملی چون پدیدهی زوال مرکبات نیز دخیل بوده اما نگاهی به درختانی که سالم و فاقد علایم این زوال نوپدید هستند نشانگر این واقعیت است که نقش عوامل گفته شده (بارندگیهای زمان گرده افشانی و نوسانات دما) بیشتر مورد توجه محققان علوم باغبانی است.
کمک کنندگان امر گردهافشانی مانند زنبور عسل و پرورش آن در کنار باغبانی، سهم بزرگی در افزایش محصولات خواهد داشت.
در این راستا مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم وظیفهی خود میداند که حداکثر تلاش خود را برای آموزش همگانی پرورش زنبور عسل بهکار گیرد.