استان فارس به عنوان یکی از قطبهای مهم صنعت مرغداری با برخورداری از حدود هزار واحد مرغداری، مسیر خودکفایی در این صنعت را دنبال و علاوه بر تامین نیاز داخلی استان، نیاز سایر استانها را نیز در قالب برنامه ملی
به گزارش خبرنگار “پرتو امید”، برنامه ملی احیای مرغ لاین برای توسعه امنیت غذایی کشور از مدتی پیش در دستور کار مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و متولیان امنیت غذایی قرار گرفته و تلاش ها برای ارایه مرغ لاین رقابتی به بازار و جایگزینی با کالاهای وارداتی در این زمینه با جدیت دنبال شده است.
خودکفایی فارس در تامین مرغ گوشتی مورد نیاز استان
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در این زمینه گفت: حدود هزار واحد مرغداری در استان فارس وجود دارد که ظرفیت اسمی این واحدها ۲۷ میلیون قطعه در سال است.
رضا فزونی افزود: اگر چهار دوره در سال در این واحدها پرورش مرغ صورت بگیرد، سرجمع ۱۰۸ میلیون قطعه پتانسیل پرورش مرغ گوشتی دارند.
وی ادامه داد: سالانه معادل ۱۹۱ هزار تن گوشت مرغ در استان تولید می شود که این میزان علاوه بر تامین نیاز داخلی استان، نیازمندی سایر استان های همجوار را نیز تامین می کند.
متقاضیان مرغ لاین به تهران معرفی شدند
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان فارس همچنین به تلاش های صورت گرفته در زمینه پرورش مرغ لاین «آرین» در استان اشاره کرد و گفت: رویکرد و برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای مرغ لاین آرین که در منطقه بابل کنار مازندران قرار دارد این بوده است این مرغ لاین بتواند با مرغ لاین وارداتی رقابت کند.
فزونی افزود: در زمینه احیای مرغ لاین در کشور اقداماتی صورت گرفته است اما در این سال ها با قدرت و قوت به این موضوع پرداخته نشد و قدرت رقابت با مرغ های وارداتی را نداشت.
وی ادامه داد: برای احیای مرغ لاین آرین سیاست وزارت جهاد کشاورزی این است که این مرغ به عنوان یک برند معرفی شود.
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: بنا بود از یکسری واحدها در کشور به عنوان مراکز پرورش مرغ لاین آرین در سطوح اجداد و مادر استفاده شود، در استان فارس نیز یکسری واحدها ممیزی و به تهران معرفی شدند.
فزونی افزود: تهران به دلیل اینکه تاسیسات و امکانات این واحدها متناسب با واحدهای فارم (جایگاه پرورش) مرغ مادر و اجداد نبود، این واحدها را منظور نکرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر منتظر هستیم در فارمهای مرغ مادر و اجداد سایر نقاط کشور جوجه های تولیدی مرغ لاین آرین تولید شود و با اهرم های حمایتی که وزارت جهاد کشاورزی برای فارم های گوشتی در نظر گرفته، بتوانیم واحدهای مرغ گوشتی استان فارس را به سمت پرورش مرغ لاین آرین سوق دهیم.
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: قرار بود بحث تسهیلات کم بهره در این زمینه منظور شود اما هنوز مصوبه ای در این زمینه ابلاغ نشده است.
جوجه پرورشی مرغ لاین آرین هنوز به بازار نیامده است
فزونی با بیان اینکه هنوز جوجه پرورشی تجاری مرغ لاین آرین به بازار نیامده است، اظهار داشت: تشکیل زنجیره کامل تولید مرغ در این بخش نیاز به حمایت و فرهنگ سازی دارد؛ عده ای باید با حمایت دولت وارد این عرصه شوند و پس از دریافت بازخورد مثبت آن سایر فعالان صنعت طیور نیز به سمت آن هدایت شوند.
مزایای مرغ لاین قطع وابستگی به خارج از کشور است
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: مزایای مرغ لاین، قطع وابستگی به خارج از کشور است به عنوان مثال اگر امروز تخم مرغ، مرغ اجداد وارد کشور نشد تولید مرغ کشور متوقف نشود.
فزونی افزود: همچنین به واسطه اینکه هیچوقت روی بحث تجاری سازی مرغ آرین کار نشده، روی احساس نیاز و بهبود عملکردی نژاد نیز به شکل شایسته و بایسته کار نشده است.
وی ادامه داد: سرعت رشد نژاد آرین نسبت به نژادهای موجود خارجی پایین تر است اما در عوض مقاومت این نژاد در برابر بیماری بیشتر از نژادهای خارجی است و مشکلات مربوط به بیماری های خاص که در نژادهای وارداتی وجود دارد در این نژاد کمتر است.
مرغداران در صورت رفع مشکلات کوچک مرغ لاین از آن استقبال می کنند
سینا عباسی مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان فارس در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر با توجه به میزان تولید مرغ لاین آرین در کشور، این امکان وجود ندارد که بتواند سراسر کشور را پوشش دهد اما تلاش می شود این اتفاق صورت بگیرد.
وی افزود: بیش از یکسال است که تلاش می شود واحدهای مرغ اجداد جوجه های خود را از مرغ لاین آرین بگیرند که اگر این اتفاق رخ دهد بسیار خوب است چون بحث خودکفایی را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه جوجه مرغ لاین آرین مشکلات کوچکی دارد که باید اصلاح شود، اظهارکرد: یکی از مشکلات این است که وزن گیری آن خوب صورت نمی گیرد، همچنین طول دوره پرورش آن طولانی تر بوده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان فارس گفت: مرغداران استان خیلی از مرغ لاین آرین استفاده نمی کنند اما در گذشته که استفاده می کردند با این مشکلات مواجه بودند.
عباسی بیان کرد: اگر این ۲ مشکل حل شود یعنی طول دوره پرورش طولانی نباشد و وزن گیری مرغ نیز خوب صورت بگیرد مرغداران فارس از این نوع مرغ استقبال می کنند و از واردات پرهیز خواهند کرد.
مجتمع مرغ لاین ایران (آرین)از سال ۶۹ با ورود یک گله از نژاد هایبرو هلندی در یک هزار و ۱۳۷ هکتار از اراضی جنگلی شمال کشور (مازندران) راه اندازی شده است و همچنان مرغ های لاین، اجداد و مادر گوشتی و تخمگذار کشور در این مرکز نگهداری و تامین می شود.
کارخانه تولید کننده مرغ لاین( مرغ مادر) یکی از بزرگترین تولید کننده مرغ مادر در کشور است و در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی بخش بابلکنار شهرستان بابل واقع شده است.
در حال حاضر نژاد لاین ” راس ” مربوط به انگلیس، ” هوبارد ” مربوط به فرانسه و لاین ” کاپ ” نژاد مرغ آمریکایی است و این نژادها سالانه بخش عمده جوجه واحدهای تولیدی ایران را تشکیل می دهند.