رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: کشاورزان با انتقال کشت از فضای باز به گلخانه علاوه بر کمک به حیات کشاورزی و منابع آب استان، در تامین امنیت غذایی استان و کشور نقش آفرینی بهتری خواهند داشت.
مدیرکل دفتر امورمیوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی گفت: برای افزایش طول عمر اقتصادی باغها نسبت به زوال مرکبات، روش پیوند پلی با استفاده از پایه های مقاوم در سه نقطه از کشور به صورت الگویی اجرا شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مسعود لطیفیان در بازدید از باغهای آلوده به زوال مرکبات، یادآورشد: پیوندپلی در کنار مدیریت مناسب آب و خاک و کنترل آفات، نزدیک به 10 تا 12 سال عمر مفید درخت را بالا می برد.
به گفته وی لازمه ایجاد باغ سالم، داشتن نهال سالم و اصیل به عنوان پایهایترین نهاده در باغبانی است و در همین راستا وزارت جهاد کشاورزی و معاونت باغبانی احداث تعداد مشخصی باغ مادری استاندارد و مورد تائید مراجع علمی و ساماندهی و تجمیع باغ های تکثیری تحت کنترل دستگاه های حاکمه را در دستور کار دارد.
این مقام مسئول افزود: اصالت نهال را موسسه کنترل ثبت و گواهی بذر و نهال و سلامت را سازمان حفظ نباتات تشخیص میدهد.
لطیفیان تصریح کرد: باغ مادری مرکبات در حال حاضر در استان مازندران فعالیت و سایر نقاط کشور را ساپورت میکند همچنین باغ مادری هم در جنوب کرمان در حال تاسیس است و در کمیته نهال احداث باغ مادری در استان فارس نیز در دست بررسی است.
پیوند پلی، نوعی پیوند ترمیمی است که برای رشد و استقرار بهتر درخت انجام میشود.
محقق اسپانیایی گفت: استفاده از نهال سالم و مدیریت صحیح باغ راهکار حل معضل زوال مرکبات است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، کارلوس فرناندز که به همراه تعدادی از کارشناسان کشاوزری، محققین و مسئولین ملی و استانی برای بررسی عارضه زوال مرکبات جهرم به این شهرستان سفر کرد، گفت: مدیریت نامناسب باغ ها یکی از علل بروز زوال مرکبات در جهرم بوده و این معضل نیازمند بررسی کامل است.
وی با اشاره به اینکه مشکل زوال مرکبات در تعدادی از کشورهای دنیا مشاهده شده است، افزود: این مشکل چندان عجیب و غریب نیست ولی مدیریت این معضل با شرایط موجود اهمیت دارد.
به گفته محقق اسپانیایی در شهرستان جهرم مدیریت بد آبیاری یکی از عوامل ایجاد زوال مرکبات است، به عنوان مثال به درختان در یک روز بیش از 50 لیتر یعنی حجم زیادی آب داده میشود و روزهای بعد آبیاری نمیشود.
فرناندز عدم استفاده از نهال سالم را از دیگر دلایل ایجاد زوال مرکبات دانست و گفت: هرس درختان، یکی از موارد مهم در نگه داری درخت است که اگر صحیح و به موقع انجام شود افزایش عمر درخت و میوه های آن را به دنبال دارد و اشتباه در انجام این کار موجب آسیب رساندن به درختان می شود.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به ضرورت جلوگیری از توسعه زوال مرکبات در اسرع وقت، گفت: آنچه که مورد نیاز ماست راه میانبری است که بتواند به ریکاوری و بازگشت درخت به حالت اولیه کمک کند.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، علیمراد سرافرازی در بازدید از باغهای آلوده به زوال مرکبات در شهرستان جهرم افزود: توصیههای لازم برای کنترل بحران به صورت دستورالعمل به مدیریت حفظ نباتات ارسال شده است و رعایت نکات ایمنی باغبانی در دستور کار باغداران قرار خواهد گرفت.
به گفته وی، باغهای آلوده ممکن است علائم ظاهری را نشان ندهند اما با افزایش سن گیاه به طور ناگهانی علائم مشهود میشود.
سرافزاری با اشاره به اینکه مجموعهای از عوامل در ایجاد عارضه زوال مرکبات نقش دارند، تصریح کرد: عوامل بیماریزا از جمله باکتری، ویروس و ویروئید پس از اینکه درخت بر اثر سوء مدیریت و شرایط اقلیمی دچار زوال شد حمله کرده و باعث تشدید بیماری میشوند.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور تاکید کرد: نتایج بازدید و آزمایشات محققین داخلی و خارجی در اسرع وقت به مدیریت حفظ نباتات ارسال میشود.
در ادامه مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، گفت: عارضه زردی و زوال مرکبات در بیشتر مناطق مرکباتخیز استان فارس به ویژه جویم لارستان، قیر و کارزین، داراب، جهرم و فسا گزارش شده است.
حمید دبیری افزود: این عارضه به گونه خاصی از مرکبات محدود نمیشود و بیشترین خسارت روی لیمو لیسبون(خارگی)، پرتقال، نارنگی و لیمو ترش مشاهده میشود.
به گفته وی، نشانههای این مشکلات شامل قرمزی، زردی، لوله شدن، سوختگی، تنک شدن تاج درخت، ریزش برگهاست و زوال باعث از بین رفتن ریشههای مویین و سیاه شدن ریشه های اصلی، خشکیدگی و مرگ ناگهانی درختان میشود.
دبیری تصریح کرد: عارضه زوال مرکبات که از سال ۹۰ شناسایی شد، از سال ۹۳ با به اوج رسیدن این عارضه، توسط مسئولین ، کارشناسان استانی و ملی و محققین داخلی و خارجی در دست بررسی است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از سه برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند در مبارزه با زوال مرکبات خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، حسین پژمان گفت: در برنامه کوتاه مدت سه باغ بر اساس یافتههای علمی و تجریبات محققین مدیریت میشود.
به گفته وی، این سه باغ در شهرستانهای داراب، قیروکارزین و جهرم قرار دارد و با یک پکیج مدیریتی خاکشویی، مدیریت دور و زمان آبیاری و مبارزه آفات و بیماریها دنبال میشود.
پژمان افزود: برنامه میان مدت 7تا 8 طرح تحقیقاتی بر اساس فرضیات تعریف شده که در بخش تحقیقات اجرا میشود.
این مقام مسئول مدیریت کلان مسائل باغها از برنامههای بلند مدت برشمرد و تاکید کرد: تولید نهال سالم و عاری از بیماری ویروسی از مسائل مهم و زیر بنایی است که همکاری مرکز تحقیقات در بخش گیاهپزشکی دنبال میشود.
مدیر هسته گزینش سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: روابط عمومی حوزه فرهنگی است و فعالیت آن زیر بنای همه حوزههاست.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، فردین زمانی در دیدار با رئیس و معاونین اداره روابط عمومی این سازمان گفت: مردم باید از خدمات نظام آگاه شوند از این رو روابط عمومی امر خطیری را بر عهده دارد.
وی افزود: تهیه و انعکاس اخبار با در نظر گرفتن تمام زوایای فرهنگی، علمی، ادبی و سیاسی به دقت نظر و توانمندی خاصی نیاز دارد.
این مقام مسئول در ادامه با تاکید بر رویکرد تعاملی شورای هسته گزینش استان فارس، خاطر نشان کرد: این شورا به دنبال مهندسی گزینش با هدف جذب بیشتر مردم به نظام است.
وی تصریح کرد: گزینش خانه همکاران است و در اینجا سعی میشود نقاط ضعف همکاران ریشه یابی و با تبادل نظر بهبود و اصلاح شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: کشور در شرایط کنونی در حال جنگ اقتصادی است و با توجه به تحریم های صورت گرفته ضروری است در تولید روغن و دانه های روغنی به خودکفایی برسیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، قاسمی با بیان این مطلب که 30 درصد واردات کل کشور به روغن و دانه های روغنی اختصاص می یابد، افزود: ما انتظار داریم میزان سطح قابل کشت را ثابت نگه داشته و در همین سطح مدیریت تولید را انجام دهیم تا تولید دانه بیشتری داشته باشیم. در سال قبل توانستیم با برداشت 19 هزار هکتار کلزا، حدود 15 درصد سهم روغن کشور را تولید کنیم این در حالی است که این میزان در سال های گذشته حدود 8 تا 9 درصد بوده و 91 تا 92 درصد روغن را وارد می کردیم .
وی با اشاره به اهمیت کشت کلزا در پایداری و تولید بهتر گندم گفت: هر جا کلزا کشت شده حتما 1 الی 2 تن افزایش تولید گندم با کیفیت بهتر داشتیم. کشت کلزا حدود 17 تا 25 درصد جایگزین گندم و جو می شود و نباید با کشت بیشتر با چالش روبرو شویم.
این مقام مسئول با بیان این مطلب که باید به سمت عملیاتی کردن موضوع کشت کلزا رفت گفت: باید در همه سطوح استان فارس برنامه کشت کلزا را داشته باشیم و آبی که برای کشت شتوی رها می کنیم صرفاً برای کشت این محصول است.
قاسمی افزود: باید جلوی کشت بی رویه سبزی و صیفی گرفته شود و با همکاری شرکت آب منطقه ای استان فارس
می توان با اعمال شرایط سخت گیرانه، برداشت آب از چاه ها را محدود کرد و اجازه برداشت آب برای بیش از آنچه در پروانه قید شده داده نشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به ارائه بسته حمایتی در کشت کلزا اشاره کرد و گفت: بایستی بذر، بیمه، تسهیلات، کمک های فنی اعتباری، بذر کار، نشاء ، قیمت خرید ادوات کاشت و داشت و برداشت، سموم و علف کش، کود سولفات آمونیوم، آبیاری تحت فشار و بسته های تحقیقاتی و آموزشی و ترویجی و ... چارچوب مشخص و مدون داشته باشد. از هم اکنون باید نیازهای کودی را در دستور کار قرار داد. کود پایه اگر نیاز است باید قبل از کشت آماده باشد، عاملین توزیع باید اعتباراتشان آماده باشد و سازمان تعاونی روستایی و اتحادیه شرکت های تعاونی تولید توزیعی و تامین کنندگان کود باید این مقدمات کار را به سهل ترین روش در اختیار کشاورزان قرار دهند.
قاسمی در خاتمه با تاکید بر این موضوع که باید امروز اضطرار کشور را درک کنیم افزود: این شرایط از یک بابت فرصت است تا امکانات، تجهیزات و منابع را در راستای نیازمندهای خود که اتفاقا برای ما چالش آفرین هم بوده تجهیز کنیم و از ظرفیت های مغفول خود استفاده کنیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، قائمی مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در دیدار رئیس و کارشناسان اداره روابط عمومی این سازمان که به مناسبت هفته ارتباطات و روابط عمومی ترتیب داده شده بود، ضمن تبریک 27 اردیبهشت ماه، روز ارتباطات و روابط عمومی گفت: تعامل بایستی بین تمام ارکان سازمان وجود داشته باشد.