به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، ابوالفضل زمانی‌فرد با بیان اینکه توسعه کشت گلخانه‌ تابع اقلیم که به نوعی سازگاری با اقلیم و خواستگاه اولیه آن استان فارس است، گفت: این روش نوین کشت از اهداف ترسیم شده وزارت جهاد کشاورزی در نقاط مختلف کشور قرار گرفته است.

وی افزود: این نوع کشت یکی از روش‌های نوین برای تولید محصول است که با توسعه این الگوی کشاورزی به میزان قابل توجهی در حفظ منابع پایه، کاهش هزینه اولیه زیرساخت و هزینه تولید و افزایش بهروری موثر خواهد شد.

زمانی افزایش بهروری را یک راهبرد ملی در تمامی زمینه‌ها به ویژه بخش کشاورزی معرفی و اظهار کرد: در فرآیند کشت گلخانه‌ای تابع اقلیم با هدف ایجاد شرایط دمایی بهینه برای تولید محصول برنامه‌ریزی شده است که با اجرایی شدن آن مبتنی بر ملاحظات بومی به میزان قابل توجهی در مدیریت هزینه‌ها و بکارگیری منابع مانند آب نیز صرفه‌جویی می‌شود.

سرپرست مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در رابطه با شیوه دستیابی به دمای مناسب رشد محصول در گلخانه های تابع اقلیم، گفت: در این الگوی تولید هیچگونه تجهیزات سرمایشی و گرمایشی استفاده نمی‌شود بلکه با اجرای سازه‌های سبک و پوشش‌ گلخانه‌ای مقاوم تلاش می‌شود تا شرایط مناسب آب و هوایی را با هزینه‌ای به مراتب کمتر و سریع‌تر از گلخانه‌های صنعتی تامین شود.

زمانی با تاکید بر اینکه دستیابی به تولید با این روش می‌تواند در سلامت محصول نهایی موثر باشد، افزود: کاهش تبخیر و تنش‌ آب و تشعشع مضر نوری، محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش اضافی، کنترل سرعت باد، افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی، طول دوره رشد گیاه و بهره‌وری از مزیت‌های کشت تابع اقلیم است که می‌تواند به بهبود کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی منتج شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه در کشت تابع اقلیم امکان کشاورزی در برخی از ماه‌های سال فراهم می‌شود، اظهار کرد: با استفاده از ظرفیت اقلیم هر منطقه و با کنترل چندین عامل محیطی می‌تواند فرآیند تولید در تمامی فصول سال تداوم یابد که این موضوع زمینه لازم را برای تنظیم بازار برخی از اقلام مورد نیاز مصرفی مانند گوجه فرنگی فراهم خواهد کرد.

وی به برخی از پروژه‌های در دست بهره‌برداری کشت تابع اقلیم استان فارس اشاره کرد و افزود: سطح زیر کشت گلخانه‌ای این شیوه کشاورزی در بسیاری از شهرستان‌ها مانند شیراز، مرودشت، زرقان، فسا، لامرد و ارسنجان در تولید محصولات گوجه فرنگی، خیار سبز و آلوئه‌ورا هم‌اکنون انجام می‌شود که به دلیل مزیت‌های نسبی گفته شده همچنان مورد استقبال کشاورزان در این زمینه بوده و میزان آن رو به افزایش است.

سرپرست مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، یکی از اهداف کلیدی برنامه هفتم توسعه را توسعه گلخانه‌ها عنوان کرد و گفت: هدف‌گذاری در این الگو منطبق بر برنامه‌های بالادستی است که علاوه بر افزایش عملکرد تولید در واحد سطح، باعث افزایش درآمد بهره‌بردار و امکان صادرات و ارزآوری خواهد شد و به همین دلیل ضرورت دارد مورد اهتمام و حمایت وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی باشد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مجتبی دهقان پور در نشست بررسی مسائل بیمه بخش کشاورزی این استان، بیان کرد: کیفیت خدمات بیمه کشاورزی که در حوزه های نرم افزاری و انسانی ارائه می شود باید ارتقا یابد.

به گفته وی؛ تمرکز و پراکنش مسئولین بیمه کشاورزی در مناطق مختلف کشور باید بررسی شود و متناسب با نیاز هر منطقه نسبت به حضور کارشناسان بیمه و ارائه خدمات بیمه ای اقدام شود.

رئیس ستاد بیمه کشاورزی استان فارس با بیان اینکه سیستم های تشویقی بیمه باید در محیط هایی که عوامل خطر کمتر هستند در نظر گرفته شود، اظهار کرد: وفاداری مشتریان به دلیل خصیصه های مثبت و خدماتی که ارائه می دهند برای ما حائز اهمیت است.

دهقان پور افزود: تقویت مالی صندوق های بیمه کشاورزی باعث خدمات رسانی مطلوب تر آنها به بخش کشاورزی خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با تاکید بر اینکه باید از ظرفیت بخش خصوصی با رویکرد سودآوری برای صندوق بیمه کشاورزی بهره مند شویم، گفت: باید با مشارکت یکدیگر و با حمایت از این صندوق زمینه را برای سودآوری آن با هدف ارائه خدمات بهتر به کشاورزان فراهم کنیم.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، قدرت اله نوری در نشست ستاد بیمه کشاورزی استان فارس بیان کرد: این طرح امسال به مرحله اجرا در آمده و شامل تمامی عوامل تولید بخش کشاورزی می شود.

به گفته وی؛ ادوات کشاورزی، ابنیه و تاسیسات و سازه های گلخانه ها از جمله مواردی است که در این طرح قرار دارد.

این مقام مسئول با اشاره به ارائه خدمات بیمه در دو طرح ملی کشاورزی قراردادی و توسعه کشت در دیمزارها، افزود: برای اجرای این دو طرح در سال گذشته ۲۰ درصد تخفیف حق بیمه داشتیم و پرداخت آن نیز در زمان برداشت محصول انجام شد.

وی تصریح کرد: در طرح ملی جهش تولید در دیمزارها ۸۰ درصد حق بیمه را صندوق بیمه کشاورزی پرداخت کرد و با توجه به پرداخت ۱۵ درصد حق بیمه توسط جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام، سهم کشاورزان فقط ۵ درصد بود.

نوری بیان کرد: در سال گذشته استان فارس دومین استان کشور بود که در سطحی حدود ۳۱۳ هزار هکتار در زیربخش زراعت تحت پوشش بیمه ای قرار گرفت.

نوری تصریح کرد: در بخش شیلات و آبزیان نیز ۴۰ درصد رشد پوشش بیمه داشتیم.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه پرداخت غرامت خسارت های بخش کشاورزی کشور در سال گذشته ۳۱۳ میلیارد تومان بود، افزود: ۴۳ درصد از این مبلغ به بخش زراعت، ۷۶ درصد به بخش باغبانی و مابقی نیز به سایر بخش ها پرداخت شد.

ضرورت بیمه حوزه دام و طیور با شیوع بیماری های واگیردار

مدیر امور بیمه ای صندوق بیمه کشاورزی کشور با اشاره به شیوع بیماری های واگیردار و افزایش تلفات در حوزه دام و طیور بر اهمیت بیمه این بخش تاکید کرد.

قدرت اله نوری با بیان اینکه طبق بند ۳ ماده ۳۳ قانون برنامه ششم بیمه بخش دام و طیور اجباری است، تصریح کرد: دامداران با پرداخت حق بیمه حدود ۵ تا ۱۰ درصدی که بسیار اندک است می توانند از غرامت حدود ۶ میلیون تومانی بابت هر راس دام بهره مند شوند.

این مقام مسئول افزود: اگرچه این مبلغ نسبت به قیمت دام پایین است اما باعث حفظ چرخه تولید واحد دامی می شود.

به گفته وی؛ عدم آگاهی نسبت به مزایای بیمه حوزه دام طیور و مشکلات اقتصادی این حوزه از جمله عوامل موثر در استقبال کم دامداران از امور بیمه ای است.

مدیر امور بیمه ای صندوق بیمه کشاورزی کشور خاطر نشان کرد: با توجه به قطع پرداخت خسارت های بلاعوض به کشاورزان در دو سال گذشته که توسط مدیریت بحران کشور انجام می شد، در حال حاضر تنها حامی کشاورزان در دولت جمهوری اسلامی صندوق بیمه کشاورزی است از این رو به کشاورزان توصیه می شود نسبت به بیمه حوزه فعالیت خود اقدام کنند.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، امیرحسین محمدی در بازدید از باغات پسته شهرستان های سروستان و خرامه بیان کرد: تاخیر در شروع آبیاری درختان پسته و کنترل علف های هرز باغات از مهمترین اقداماتی بود که در زمینه کنترل این بیماری انجام شده است. به گفته وی؛ اکثر سرخشکیدگی ها ناشی از مدیریت نامناسب آب بود که در نتیجه اقدامات انجام شده، رطوبت خاک در ریشه درختان کاهش پیدا کرده و خفگی و آب زدگی ریشه ها از بین رفته است. این مقام مسئول با اشاره به اینکه باید آموزش های لازم و تخصصی در زمینه آبیاری درختان پسته به باغداران ارائه شود، تصریح کرد: برگزاری کلاس های آموزشی با تخصص های آبیاری، تغذیه باغات، مبارزه با آفات و بیماری ها از جمله برنامه هایی است که در آینده نزدیک اجرایی خواهد شد. محمدی بیان کرد: در پژوهشکده پسته کشور پیشنهاداتی در رابطه با بهبود وضعیت آبیاری و همچنین مناطق مستعد برای کشت پسته در دست بررسی داریم که تا یک ماه آینده در قالب دستورالعمل به سازمان جهاد کشاورزی ارائه خواهیم داد. وی اظهار امیدواری کرد؛ با مجموعه این اقدامات و بهره گیری از ظرفیت ها و همدلی که در بخش کشاورزی استان فارس وجود دارد بتوانیم در آینده شاهد ارتقا وضعیت تولید پسته در این استان باشیم. این مقام مسئول به وضعیت خوب خاک، مسائل بومی و دانش فراوانی که در استان فارس وجود دارد اشاره کرد و گفت: همگی این ظرفیت ها شرایط را برای تبدیل این استان به عنوان یکی از قطب های پایدار تولید پسته کشور فراهم کرده است. رئیس پژوهشکده پسته کشور افزود: امیدواریم در پژوهشکده پسته کشور بتوانیم با کاهش مصرف آب و افزایش راندمان آبیاری، گامی در جهت افزایش تولید پسته کشور برداریم.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، جاوید عباسی بیان کرد: از ابتدای سال جاری شاهد افزایش جمعیت و طغیان ملخ های مراکشی در بستر و حاشیه دریاچه پریشان شهرستان کازرون و ملخ های شکم بادمجانی در شهرستان آباده بودیم.
به گفته این مقام مسئول؛ عملیات مبارزه با این ملخ ها از ابتدای فروردین ماه در شهرستان کازرون شروع شد و اواسط خرداد ماه در شهرستان آباده به پایان رسید.
عباسی تصریح کرد: از ابتدای سال جاری در سطحی معادل ۳۳ هزار و ۶۰۰ هکتار مبارزه با این آفت انجام شده است که عمده مبارزه مربوط به ملخ مراکشی در سطح ۳۲ هزار و ۶۰۰ هکتار از مزارع شهرستان کازرون بوده است.
وی افزود: مبارزه با ملخ شکم بادمجانی نیز در سطح هزار هکتار از مزارع شهرستان آباده انجام شد.
عباسی با اشاره به اینکه طی سال گذشته و امسال بیشترین سطح مبارزه با ملخ بومی در کشور مربوط به استان فارس بوده است، تصریح کرد: خوشبختانه با اقدامات موثر انجام شده، خسارتی از طرف این آفت به مزارع و باغات استان فارس وارد نشده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه سطح مبارزه با ملخ مراکشی در سطح استان فارس نیز نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد افزایش داشته است، اظهار کرد: در طول این سه سال، سطح مبارزه و جمعیت ملخ خصوصا ملخ مراکشی در استان فارس روند افزایشی داشته است.
عباسی اظهار کرد: از جمله اقداماتی که در مبارزه با ملخ بومی در این استان انجام شده شامل تامین و تجهیز ادوات و سمپاش، تهیه سموم و سمپاشی مناطق آلوده با استفاده از امکانات و کارکنان بخش دولتی بوده است.
وی افزود: با توجه به پیش بینی احتمال مبارزه با این آفت در سال آینده، باید برنامه ریزی لازم برای تامین و تخصیص اعتبارات مورد نیاز انجام شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به کشاورزان توصیه کرد: با پایش مزارع و باغات خود در صورت مشاهده جمعیت های ملخ، مراتب را در اسرع وقت به مراکز جهاد کشاورزی اطلاع دهند.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، حسین اصغری در نشست هم اندیشی طرح استمرار کشت سبزی و صیفی سال زراعی آتی، گفت: برنامه‌ریزی سال گذشته ما تولید ۲۵ میلیون تن سبزی و صیفی بود که به هدف خود رسیدیم و موفق به اجرای الگوی کشت ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی شدیم.
این مقام مسئول تصریح کرد: محدودیت منابع آب در کشور از اصلی ترین دلایل اجرای طرح الگوی کشت است و باید تلاش کنیم با بالا بردن بهره‌وری آب از هر واحد آن بیشترین محصول را تولید کنیم.
اصغری، افزایش بهره وری را مهم‌ترین دغدغه در زمینه تولید سبزی و صیفی دانست و گفت: از جمله اقداماتی که در این زمینه انجام می دهیم استفاده از بذور با کیفیت به عنوان یکی از شناخته شده‌ترین روش ها در افزایش بهره وری است.
وی با تاکید بر کیفیت بالای بذور داخلی و شرکت های دانش بنیانی که در زمینه تولید و تامین بذر فعالیت دارند، اظهار کرد: بذور وارداتی نیز به دلیل صادرات محصول و اهمیت همخوانی با سلیقه مشتریان خارجی باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشند.
این مقام مسئول به توسعه روش‌های نوین آبیاری به خصوص آبیاری به روش تیپ در مزارع سبزی و صیفی اشاره کرد و افزود: نشاکاری به عنوان یک روش که هم زمان تولید را مدیریت می کند و هم میزان مصرف آب را تا حد زیادی کاهش کاهش می دهد از اهمیت بالایی برخوردار است.
او تصریح کرد: بیش از ۹۰ درصد سطح زیر کشت گوجه فرنگی و ۶۵ درصد سطح کشت پیاز در کشور به روش نشاکاری انجام می‌شود و در مورد بقیه محصولات نیز روند رو به رشدی را دنبال می‌کنیم.
مدیر کل دفتر محصولات جالیزی و علوفه‌ای وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: آخرین روشی که در زمینه بهره وری تولید در بخش کشاورزی، برای ما مهم است، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی است که امیدواریم با توسعه ناوگان حمل و نقل مناسب، ضایعات محصول را از زمان برداشت تا رسیدن به دست مصرف کننده کم کنیم و وظیفه خود را در قبال امنیت غذایی کشور به نحو مطلوب انجام دهیم.
برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای طرح استمرار کشت سبزی و صیفی به صورت فصلی انجام می شود و این کار به دلیل اقلیم مناسب مناطق جنوبی و بعضی از استان های دیگر کشور مانند گلستان، ایلام و کرمانشاه است که توانایی کشت سبزی و صیفی در فصول سرد سال را نیز دارند.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، علیرضا شیخ بیان کرد: از این میزان کالا دو هزار و 25 تن شامل، 15 تن گوشت قرمز منجمد، ۲۴۰ تن گوشت مرغ منجمد، ۷۷۰ تن برنج و ۱۰۰۰ تن شکر بین هیئت های مذهبی توزیع شده است.
به گفته این مقام مسئول؛ این اقلام با معرفی نامه سازمان تبلیغات و امور مساجد جهت اقامه عزای سید الشهدا (ع) در اختیار هیئت های مذهبی قرار می گیرد.
وی با اشاره به قیمت کالاهای مذکور افزود: هرکیلوگرم برنج با قیمت ۳۵ هزار تومان، شکر ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان و گوشت مرغ منجمد ۶۵۷۰۰ تومان و گوشت قرمز منجمد ۳۱۵ هزار تومان عرضه می شود.
شیخ با بیان اینکه میزان 1402 تن کالای اساسی نیز در بین خانوار توزیع شده است، تصریح کرد: این میزان کالا شامل 50 تن گوشت قرمز منجمد، 62 تن گوشت گرم گوساله وارداتی، 290 تن گوشت منجمد مرغ و 1000 تن برنج بوده است.
مدیر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: توزیع اقلام اساسی تا پایان ماه صفر ادامه خواهد داشت و امیدواریم بتوانیم با توزیع مناسب اقلام اساسی در راستای رفع نیاز هیئت‌های مذهبی و برپایی مجالس سیدالشهدا (ع) قدمی برداشته باشیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مجتبی دهقان پور بیان کرد: دشت های نمدان، قادرآباد-مادرسلیمان، داریان، قره باغ و دشت توابع ارسنجان از جمله مناطقی هستند که کار مطالعاتی بر روی آنها تمام شده است. وی تصریح کرد: برنامه اجرای طرح الگوی کشت در دشت های قادرآباد-مادرسلیمان، نمدان و داریان برای کشت محصولات زراعی و باغی مدنظر به شهرستان های اقلید، پاسارگاد، خرمبید و شیراز ابلاغ شده است. به گفته این مقام مسئول؛ مبنای رسیدن به الگوی کشت بهینه در هر دشت، علاوه بر موضوع تامین امنیت غذایی و معیشت بهره برداران، آب قابل برنامه‌ریزی برای آبیاری مزارع است که توسط وزارت نیرو تعیین شده و سهم استان فارس میزان چهار میلیارد و 900 میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی است. او با اشاره به اینکه برای کشت محصولات زراعی و باغی در دشت قره باغ 40 میلیون مترمکعب آب مصرف می شود، افزود: این میزان مصرف باید به 22 میلیون مترمکعب برسد که با توجه به کشت 25 محصول زراعی و باغی در این دشت، باید بعضی از کشت ها را به محیط های کنترل شده برد تا بتوانیم به میزان آب مدنظر برسیم. این مقام مسئول تصریح کرد: در اصلاح الگوی کشت، باید براساس اختلاف حجم آب مصرفی در الگوی فعلی با آب قابل برنامه‌ریزی، هم سطوح کشت محصولات زراعی کاهش پیدا کند و هم محصولات کم آب‌بر جایگزین محصولات پرآب‌بر شود به طوری که کمترین صدمه به معیشت بهره بردار برسد. وی افزود: سطح باغات در طرح الگوی کشت نسبت به الگوی فعلی ثابت در نظر گرفته می‌شود و کاهش سطح صرفا مربوط به محصولات زراعی است. دهقان پور خاطر نشان کرد: مطالعه بر روی دشت های کوار-کوار مهارلو و دشت فیروزآباد در حال انجام است و کار تدوین و مطالعه بر روی دشت های مرودشت-خرامه، تنگ حنا-پیچگان، آباده طشک-جهان آباد و دشت بیضا-زرقان نیز در برنامه مطالعاتی سال جاری قرار دارد. این مقام مسئول اظهار کرد: با توجه به اینکه اجرای این طرح فرایندی زمان‌بر است و مسائل اجتماعی به دنبال خواهد داشت، سعی می شود پیاده‌سازی الگوی پیشنهادی در دشت‌های مذکور سالانه و تدریجی انجام شود تا جامعه بهره برداران با مزایای طرح آشنا شده و فرصت داشته باشند با شرایط جدید وفق پیدا کنند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان اینکه به منظور اجرای موفق طرح الگوی کشت باید سیاست های تشویقی دنبال شود، افزود: یارانه سبز، بیمه، هزینه نکاشت، توسعه زنجیره ارزش و تامین محصولات کشاورزی، مشوق های صادراتی، ایجاد واحدهای خدمات مکانیزاسیون کشاورزی، تمرکز بر تدارک وسیله حمل و نقل محصولات در فصل برداشت و هماهنگی با بانک کشاورزی برای توجه خاص به ارائه تسهیلات کشاورزی در این دشت ها از جمله مواردی است که باید به آن پرداخت.

زیر مجموعه ها